دسته‌بندی نشده

تفاوت هارد HDD و SSD چیست و هرکدام چه کاربردی دارند؟

تفاوت هارد HDD و SSD چیست و هرکدام چه کاربردی دارند؟

اگر در چند سال اخیر یک لپ تاپ فوق‌العاده قابل حمل خریداری کرده‌اید، به احتمال زیاد یک درایو حالت SSD دریافت کرده‌اید. امروزه حتی لپ تاپ‌های گیمینگ حجیم با درایوهای SSD ارائه می‌شوند. اما نمونه‌های ارزانتر هنوز از درایوهای دیسک سخت یعنی HDD بهره‌مند. با این حال رایانه‌های شخصی رومیزی از پیش ساخته شده عمدتاً دارای SSD هستند و به عنوان ارزان‌ترین مدل‌ها شناخته می‌شوند. به عنوان مثال، لپ تاپ استوک ایسوس، لپ تاپ استوک dell و … . در برخی موارد هر یک سیستم با هر دو هارد همراه است؛ SSD به عنوان درایو بوت و HDD به عنوان یک مکمل ذخیره سازی با ظرفیت بیشتر.
حال اگر می‌خواهید یکی را انتخاب کنید، باید تفاوت هارد HDD و SSDآشنا شوید و با مزایا و معایب هر کدام را بدانید.

آشنایی بیشتر با درایو HDD

آشنایی بیشتر با درایو HDD

HDD یک هارد دیسک چرخان سنتی، به عنوان ذخیره‌سازی غیر فرار اساسی رایانه است. یعنی زمانی که رایانه را خاموش می‌کنید اطلاعات روی آن برخلاف داده‌های ذخیره شده در رم از بین نمی‌رود. هارد دیسک از نظر ظاهری همانند یک بشقاب فلزی با پوشش مغناطیسی طراحی شده است که داده‌ها روی آن ذخیره می‌شود و شامل پلاترهای مکانیکی، هد خواندن و نوشتن متحرک برای خواندن داده‌هاست. به همین خاطر، این مدل درایو بیشتر با مشکلات سخت افزاری مواجه می‌شود. معمولا لپتاپ استوک ایسر و دیگر استوک ها از با درایوهای HDD همراه با سخت افزاهای حساس طراحی شده است.
این تکنولوژی نسبتا قدیمی است و اولین عکس‌های معروف آن مربوط به سال ۱۹۵۶ می‌باشد که از ۵۰ صفحه ۲۴ اینچی برای نگهداری فضای عظیم ۳ مگابایتی استفاده می‌شد. این اندازه مانند یک فایل MP3 با سرعت ۱۲۸ کیلوبیت در ثانیه است که تنها برای مصارف دولتی و صنعتی قابل استفاده بود. اما با گذشت، در اوایل دهه ۱۹۸۰ ضریب فرم هارد دارید در حود 5 اینچ استاندارد شد.

😎 بیشتر بخوانید: ویژگی های جالب ویندوز 11 و نصب برنامه های اندرویدی روی آن! 😎

SSD چیست؟

SSD چیست؟ - تفاوت هارد HDD و SSD

SSDها بسیار کوچکتر از درایو HDD طراحی شده‌اند و با انعطاف‌پذیری بیشتر در طراحی رایانه‌های شخصی به سازندگان ارائه می‌شود. در واقع این مدل درایو تنها حدود ۲ الی ۳ اینچ فضایی که هارد دیسک های سنتی اشغال می کردند را به خود اختصاص می‌دهد. نحوه نصب آنها به گونه ای است که به طور مستقیم روی مادربرد نصب و داده‌ها روی تراشه‌های حافظه فلش متصل به هم ذخیره می‌شود. در واقع، این درایو به دنیای تراشه ها تعلق دارد و در هر ساله با قابلیت‌های متفاوت‌تر ارائه می شود.
امروزه در اکثر لپ‌تاپ‌های رده بالا این مدل درایو استفاده می شود و معمولا به عنوان گزینه سریع‌تر و قابل اعتمادتر پرطرفدارند. به همین خاطر، گرانتر از HDDها هستند.

😎 بیشتر بخوانید: فایروال ویندوز چیست + آموزش ساده ترین روش غیر فعال کردن firewall 😎

هارد HDD و SSD چه تفاوت هایی دارند؟

هارد HDD و SSD چه تفاوت هایی دارند؟ - تفاوت هارد HDD و SSD

هارد دیسک‌ها هنوز هم لپ تاپ‌های قدیمی مانند انواع لپ تاپ استوک در مدل و برندهای مختلف وجود دارد. اما در حال حاضر در سیستم‌های اصلی و لپ تاپ‌های سطح بالا گزینه قابل تنظیم ارائه نمی‌شود. درحالی که دسکتاپ و لپ‌تاپ‌های ارزان حداقل چند سال آینده به عرضه HDD ادامه خواهند داد. هر دو داریو یک کار انجم می‌دهند، سیستم بوت می‌کنند، برنامه‌ها و فایل‌های شخصی را ذخیره‌سازی می‌کنند. اما هر کدام در نوع ذخیره‌سازی متفاوت اند و ویژگی‌های منحصر به فرد طراحی و ساخته شده اند.
در ادامه با اصلی‌ترین تفاوت این دو روش ذخیره‌سازی آشنا می‌شوید:

1.از نظر قیمت گذاری

1.از نظر قیمت گذاری - تفاوت هارد HDD و SSD

ذخیره سازی SSD نسبت به هارد دیسک‌ها به ازای هر گیگابایت گران قیمت ترند. به عنوان مثال، یک هارد دیسک داخلی یک ترابایتی بین ۴۰ دلار قیمت دارد. در حالی که ارزان‌ترین نوع SSD با همان ظرفیت و فرم فاکتور، قیمت آن از حدود ۱۰۰ دلار شروع می‌شود. بنابراین قیمت SSD نسبت به هارد دیسک حدود دو برابر بیشتر است. دلیل تفاوت قیمت این دو فناوری و تکنولوژی مورد استفاده در ساخت است.

2.دسترسی سریع به اطلاعات تنها در چند ثانیه

یکی دیگر از مزایای بسیار مهمی که مورد توجه قرار گرفته، سرعت خواندن اطلاعات است. در هاردهای SSD برخلاف HDDها لازم نیست منتظر بمانید اطلاعات به چرخش در بیاید، بلکه به صورت مستقیم اطلاعات را دریافت می کنید. به همین خاطر سرعت بارگذاری سیستم دارای درایوهای SSD بسیار بالاست.
هارد دیسک ها با محدودیت های فیزیکی، حرکت هد و ثیت اطلاعات در قسمت‌های مختلف همراه هستند و این احتمالات موجب می‌شود با تاخیر همراه باشند. معمولا باز کردن فایل در SSDها حدود 30 درصد بیشتر از HDDهاست. اگر با لپ تاپ ایسوس در طرح‌های جدید روبرو شده باشید، با دسترسی سریع مطمئنا شگفت‌زده می‌شوید.

😎 بیشتر بخوانید: safe mode چیست؟ آموزش فعالسازی آن در دیوایس های مختلف! 😎

3. میزان آسیب پذیری و مقاومت

3. میزان آسیب پذیری و مقاومت - تفاوت هارد HDD و SSD

درایوهای HDD به دلیل داشتن قطعات متحرک و بسیار حساس به راحتی در برابر کوچکترین لغزش دچار آسیب دیدگی می‌شوندف مخصوصا زمانی که در حال انجام فعالیتی هستند. اما درایوهای SSD برخلاف HDD با تکنولوژی‌های جدیدتر ارائه شدند و از قطعات حساس و متحرک خبری نیست و به عنوان یک قطعه ضدضربه و مقاومت بالا ارائه شدند.

4. میزان مصرف انرژی و تولید گرما

یکی دیگر از تفاوت‌های اصلی HDD و SSD میزان مصرف انرژی است. مصرف HDD حدود 6 وات است. درحالی که هاردهای SSD حدود ۴ وات مصرف دارند. تفاوت این میزان مصرف بخاطر وجود بخش مکانیکی HDD است. در واقع این مدل درایو بدلیل حرکت و چرخش مصرف بیشتری دارد و بر اثر اصطکاک و نویز گرما بیشتری هم تولید می‌کند.

5. تولید صدا

5. تولید صدا - تفاوت هارد HDD و SSD
تکنولوژی HDD برخلاف تکنولوژی SSD پر سر و صداست و حتی پیشرفته‌ترین آن هنگام انجام فعالیت، خواندن یا نوشتن اطلاعات از خود صدا تولید می‌کند. در حالی که هاردهایی که از تکنولوژی SSD برخوردار می‌باشند، مانند یک فلش عمل می‌کنند و هیچ صدای خاصی تولید نخواهند کرد. از آنجا که این تکنولوژی جدیدتر برای چرخاندن یک گوشه از قطعه نیاز به نیرو ندارد، در نتیجه انرژی کمتری مصرف می‌کنند و با عنوان یک گزینه کم مصرف کمتر و بدون سر و صدا شناخته می‌شود.

😎 بیشتر بخوانید: تفاوت نسل های cpu و مهم ترین نکات در این خصوص که باید بدانید! 😎

6. طول عمر

هارد دیسک های SSD قسمت میکانیکی ندارند و با مقاومت بیشتری نسبت HDD ارائه می‌شوند. به همین دلیل، طول عمر بیشتری دارند. در حالی که HDD بیشتر اوقات با مشکلات آسیب دیدگی و ضربه همراه است و باید هنگام استفاده از ان نکات مراقبتی بیشتری را جدی بگیرید.
البته اگر بخواهیم طول عمر این دو درایو را با یکدیگر مقایسه کنیم، عوامل مختلف روی میزان عمر حافظه‌ها تاثیر گذار است که با توجه به ترابایت نوشته شده و تعداد دفعات بازنویسی کل فضای حافظه در یک روز، میزان عمر آن مشخص می‌شود. اما براساس مشاهدات، میزان عمر حافظه های SSD بیشتر است.

7. اندازه و ابعاد

7. اندازه و ابعاد - تفاوت هارد HDD و SSD
از آنجا که حافظه های SSD بر مبنای تراشه در ابعادها و وزن کمتر نسبت به HDD ها ارائه می‌شود، برنده این مقایسه خواهند بود. به همین خاطر، همیشه انتخاب لپ‌تاپ‌های جدیدتر با تکنولوژی SSD جز بهترین‌هاست.
اگر بخواهیم بهتر متوجه این تفاوت شوید، باید بگوییم، در ابعادهای یکسان، حافظه SSD تنها یک پنجم وزن HDD را دارد.

8. ظرفیت قابل استفاده و حداکثر آن

حداکثر ظرفیت قابل استفاده از SSD، 4 ترابایت است، اما این میزان حافظه هزینه بسیار بالایی دارد. معمولا کاربران این حافظه از 128 الی 512 گیگابایت بهره‌مندند. در صورت داشتن حافظه 128 از درایو SSD در کنار نصب ویندوز و برنامه های کاربرد تنها 50 گیگ فضای خالی برای ذخیره‌سازی اطلاعات باقی می‌ماند. اما با HDD می‌توان ظرفیت های بالاتری را تجربه کرد و حدود 1 الی 4 ترابایت می‌توان از فضای آن برای نصب و ذخیره سازی استفاده نمود.

😎 بیشتر بخوانید: 11 ترفند برای افزایش سرعت ویندوز 10 😎

9. بازیابی اطلاعات و ریکاوری

9. بازیابی اطلاعات و ریکاوری - تفاوت هارد HDD و SSD
مبحث ریکاوری و بازیابی اطلاعات در برخی موارد کار دشواری است. زمانی که کارت SSD دچار آسیب‌دیدگی نشده و تنها اطلاعات پاک شده باشد، شانس برگرداندن حافظه وجود دارد. البته برای انجام این کار باید نکات و مراحل بازیابی با دقت پیش رود. اما در درایوهای HDD به دلیل ذخیره سازی پراکنده دسترسی دقیق و یکپارچه به اطلاعات با دشواری همراه است.

نتیجه گیری

با توجه به تفاوت ها، اگر به دنبال درایو ارزان قیمت و ظرفیت بالا هستید، HDD بهترین انتخاب است. اما اگر در فاکتور انتخابتان، سرعت، استحکام، سروصدا برایتان بسیار اهمیت دارد، درایو SSD برنده این ماجراست. معمولا کسانی که عاشق سرعت اند، SSD با حافظه کم ظرفیت را ترجیح می‌دهند. درست است، SSD قابلیت های وسوسه کننده‌ای ارائه می‌دهد، اما ممکن است بعدها به خاطر محدودیت ظرفیت احساس پشیمانی کنید. پس برای انتخاب به معیارها و نیازها و نحوه استفاده خود از سیستم توجه ویژه داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *